Samen met de wijkbewoners aan de slag gaan om het energieverbruik te verminderen, dat was de doelstelling van het project 'Spaar mee voor een dikkere portemonnee!'.

Een viertal organisaties: de Molse Bouwmaatschappij, de gemeente, het OCMW en de energiesnoeiers Zuiderkempen zetten samen met een zevental vrijwilligers en de bewoners, een traject op om energie te besparen zonder verlies aan comfort.

De vrijwillige energie ambassadeurs gingen aan huis, om op maat van de bewoners het energiegedrag te bespreken. Via persoonlijk contact werden meterstanden genoteerd en tips gegeven over energiezuinig verwarmen, efficiënt verluchten, verbruik van elektriciteit en warm water.

Er werden ook twee vormingsmomenten voorzien op maat van de behoefte van de deelnemers door de professionele organisatie eco life. Bewustmaking vormt immers een eerste stap in gedragsverandering. Het project vond plaats in de sociale woonwijken 'Keirlandse Zillen' en 'Egelsvennen'.

Laatste gemeenschappelijke sessie met bekendmaking resultaten

Op 16 maart 2018 vindt het slotmoment plaats in het Lokaal Dienstencentrum Ten Hove OCMW Mol. Na een intensieve begeleiding gedurende de wintermaanden kan het project positief afgerond worden.

De bewoners hebben een enorme inspanning geleverd om hun al matig verbruik nog te verminderen. De resultaten zijn bekend en we kunnen tevreden afronden met een gemiddelde besparing op elektriciteit van 7,5% en op gasverbruik van 2%.

Gedeputeerde van Leefmilieu Rik Röttger is alvast erg tevreden met de resultaten: "Met onze klimaatsubsidies stimuleert de provincie Antwerpen heel wat lokale projecten die de broeikasgasuitstoot verminderen. In totaal wordt zo jaarlijks de uitstoot van CO2 met ruim 1.400 ton verminderd."

Samenwerking partners

De Molse Bouwmaatschappij kent als eigenaar van de wijken de huurders en de mogelijke knelpunten. Ze waren dan ook aanspreekpunt voor bewoners, vrijwilligers en samenwerkende partners: de duurzaamheidsambtenaar van de gemeente, de dienst energie van het OCMW en de energiesnoeiers Zuiderkempen. De provincie Antwerpen zorgde voor de klimaatsubsidie.

Meer info: Stephanie Van Eycken, stephanie.vaneycken@molsebouwmaatschappij.be, T 014 31 50 70